Inowrocław miasto na soli, stolica Kujaw Zachodnich, a przede wszystkim moje miasto. Zamieszczę tu wszystko co uznam za ważne, ciekawe i przydatne.
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi
animated-advent-image-0083
wtorek, 23 grudnia 2014
Jakie wina

Jak podawać wina ?

Ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe wina.

Zaś pod sarny, woły, wieprze jest czerwone wino lepsze.

Deser, fructa i łakotki lubią tylko wina słodkie.

A szampana, wie i kiep,

Można w czasie, po i przed.

Temperatura podawanych win

- wino czerwone - 16 *C - 18 * C

- burgundy - 14 *C - 16*C

- wina białe - 8*C - 12 * C

- szampan - 5 *C - 6*C

Im wino słodsze tym powinno być zimniejsze.

czwartek, 17 kwietnia 2014
Babka piaskowa

Składniki:

- kostka masła

- 20 dag cukru

- 4 jajka

- 30 dag mąki pszennej

- 10 dag mąki ziemniaczanej

- 10 dag śmietany 

- otarta skórka z cytryny

- proszek do pieczenia

- rodzynki

Na lukier:

- 15 dag cukru pudru

- 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem i otartą skórką cytrynową, następnie dodawać stopniowo jajka. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i po trochu dodawać do utartego masła. Dodać śmietanę i rodzynki. Utartą masę umieścić w formie do babek. Ciasto piec w temp. 175*C około godziny. ( sprawdzić patyczkiem :) ) Babeczkę polukrować. 


czwartek, 05 grudnia 2013
Liczba ości międzymięśniowych u wybranych gatunków ryb

Gdyby ryby nie miały ości......... 

Sum - brak ości

Węgorz - brak ości

Troć - pojedyncze za głową

Jazgacz - 21 za głową

Okoń - 25 za głową

Sandacz - 33 za głową

Lipień - 40 za głową i w części grzbietowej

Miętus - 50 wszędzie

Sieja  - 50 za głową

Pstrąg - 50 - 67 za głową

Dorsz - 60 za głową

Karp przyrządzany na Wigilię w większości domów ma 99 ości w części ogonowej.

Info. stary artykuł z Gazety Pomorskiej

Ryba po grecku

Składniki:

- 1,5 kg filetów  ( dorsz, morszczuk, mintaj)

- 1,5 - 1,7 kg marchwi

- 5-6 cebul

- 1 seler

- duża pietruszka

- słoik keczupu ( pikantny)

- mała puszka koncentratu

- szklanka oleju kujawskiego

- przyprawy: 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela, 2 łyżki cukru, pieprz, sól, papryka ostra i ostra 

Wykonanie:

Filety opłukać, osuszyć,pokroić w kawałki. Posolić, obtoczyć w mące, usmażyć na oleju.

Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry. Do brytfanny wlać olej, wrzucić cebulę, przesmażyć do przeszklenia. Dodać liście laurowe, ziele, starte warzywa. Podlać wodą ( ok. 1/2 - 3/4 l ), wymieszać i próżyć pod przykryciem ok. 30 minut. Sprawdzić miękkość, woda musi odparować. Jeżeli warzywa są miękkie i tworzą zwartą masę, wsypać cukier, łyżeczkę soli, i pozostałe przyprawy. Wymieszać, posmakować, jeśli smak jest dobry wlać koncentrat i keczup, wymieszać i kilka chwil próżyć. Sos musi być dość ostry i słodkawy, nie może podchodzić wodą. 

W salaterce układać warstwami ryby i sos warzywny.Ostatnia warstwę musi stanowić sos. Potrawa gotowa. Smacznego :)

niedziela, 01 grudnia 2013
Sałatka Salsa

Składniki:

50 dag matiasów ( ja lubię wiejskie)

20 dag ogórków konserwowych

2 cebule

1 pęczek pietruszki

Sos:

10 łyżek keczupu

10 łyżek oleju

1 łyżka musztardy

2 ząbki czosnku ( zmiażdżyc)

Wykonanie:

Sos: keczup, olej, musztardę i czosnek wymieszać. 

Matiasy, ogórki pokroić w kostkę, cebulkę w drobną kosteczkę, pietruszkę osuszyć i też pokroić. Wymieszać z sosem i przełożyć do salaterki. Wstawić do lodówki.

Przepis pochodzi ze strony: www.smaczny.pl


Sałatka z matiasów - pyszna

Składniki:

4-5  matiasów po wiejsku

2 łyżki miodu

4-5 średniej wielkości cebule

1/3  szklanki oleju z pierwszego tłoczenia

2 łyżki octu jabłkowego lub winnego

4 łyżki koncentratu pomidorowego

pieprz, sól

Wykonanie:

Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w plasterki cebulkę, kiedy zmięknie dodać koncentrat pomidorowy, miód i ocet.  Wymieszać i doprawić pieprzem i solą. W ten sposób zrobiliśmy sos, którym będziemy przekładać matiasy. Sos odstawić do ostudzenia.

Matiasy pokroić na kawałki. W szklanej salaterce układać warstwami: śledzie i sos. Tak przygotowaną sałatkę odstawić na 1 dzień lodówki. Smacznego :)

Przepis znalazłam na: www.wielkiezarcie.com  pod nazwą:"Śledzie rewelka". Pierwszy raz robiłam je na święta w ubiegłym roku. Zapewniam, pyszne !

 
1 , 2