Inowrocław miasto na soli, stolica Kujaw Zachodnich, a przede wszystkim moje miasto. Zamieszczę tu wszystko co uznam za ważne, ciekawe i przydatne.
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi
piątek, 01 maja 2015
Kopytka

Do moich kopytek używam zawsze ziemniaków z poprzedniego dnia. Gotuję ich więcej już z myślą o obiedzie następnego dnia. Takie ziemniaki ugniatam dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Dodaję jajko,szczyptę soli i trochę mąki. Mąki tyle, żeby masa była dość miękka. Ogólnie na 1 kg ziemniaków szykuję niecałą szklankę mąki i stopniowo w trakcie zagniatania ciasta, dosypuję. Dokładnie, ale szybko wyrabiam i na stolnicy posypanej mąką formuję z otrzymanej masy wałeczek lub wałeczki jeżeli masy jest więcej. Wałeczki spłaszczam, kroję ukośne kawałeczki i wkładam do osolonego wrzątku. Kiedy wypłyną gotuję jeszcze ok. 2-3 minut i gotowe. Podaję je w różny sposób: polane skwarkami ( najczęściej ), z kiszoną ugotowaną kapustą lub z sosem.


14:26, solankino , Jedzonko
Link Komentarze (1) »
Biszkopt z wiśniami

Biszkopt z wiśniami

1.  Upiec biszkopt z 5 jaj

2.  warstwa wiśniowa/ świeże lub mrożone wiśnie bez pestek min 450 g oraz 2  galaretki wiśniowe/

 Rozprowadzić 2 galaretki w 3 szklankach wody, dodać wiśnie, musi dobrze stężeć  zanim wylejesz na biszkopt.

3.   warstwa śmietanowa ;1/2 l. śmietany  kremówki 36 lub 30%,1 serek waniliowy homogenizowany 170g,2 śmietanofixy, 2 łyżki cukru pudru-ubić

 Kolejność!

Biszkopt - warstwa wiśniowa - warstwa śmietankowa - biszkopt - cukier puder.

Można upiec  na blaszce 24x30  lub w średniej tortownicy. Można dodatkowo przełożyć dżemem  z czarnej porzeczki lub powidłami.

Biszkopt

5  jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubić białka na puch dodać żółtka i cukier a następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i łyżką delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Upiec.


07:10, solankino , Jedzonko
Link Komentarze (2) »
sobota, 23 listopada 2013
Blok czekoladowy

Dodałam nową kategorię: jedzonko. Zamieszczę tu kilka wypróbowanych przeze mnie  przepisów.

Przepis na blok czekoladowy znalazłam przed laty w jakiejś gazecie. Domownicy i goście bardzo go lubią.

Blok czekoladowy

Składniki
kostka masła
1/2 szklanki wody
2 szklanki cukru
5-6 łyżek kakao
1/2 kg mleka w proszku
rodzynki
orzechy
kilka suchych wafli
2 paczki herbatników "petit beurre"

Wykonanie

Wodę, cukier i masło  zagotować. Kakao i mleko w proszku razem wymieszać, po czym ciągle mieszając wlewać zagotowaną wodę z cukrem i tłuszczem. Do gładkiej masy dodać bakalie, pokruszone herbatniki i wafle. Wymieszać. Formę keksową wyłożyć folią aluminiową i przełożyć do niej masę. Ugnieść łyżką. Przestudzoną wstawić do lodówki do zastygnięcia. Blok jest bardzo kaloryczny, ale kawałeczek nikomu nie zaszkodzi ;)

Smacznego :)

środa, 12 grudnia 2012
Świąteczne pierniczki - przepis

Będąc na zakupach w Carrefourze zostałam poczęstowana pysznymi pierniczkami. Okazało się, że twórcami tych słodkich, świątecznych pyszności są uczniowie w zawodzie kucharz małej gastronomii i cukiernik z Zespołu Szkół im.M.Kotańskiego ZSZ w Inowrocławiu. Na stoisku przygotowanym przez uczniów były też inne słodkości oraz wydrukowane przepisy na wspomniane pierniki. Przepis zabrałam, pierniczki będę piekła. Niżej podaję ów przepis: