Inowrocław miasto na soli, stolica Kujaw Zachodnich, a przede wszystkim moje miasto. Zamieszczę tu wszystko co uznam za ważne, ciekawe i przydatne.
Blog > Komentarze do wpisu
Kopytka

Do moich kopytek używam zawsze ziemniaków z poprzedniego dnia. Gotuję ich więcej już z myślą o obiedzie następnego dnia. Takie ziemniaki ugniatam dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Dodaję jajko,szczyptę soli i trochę mąki. Mąki tyle, żeby masa była dość miękka. Ogólnie na 1 kg ziemniaków szykuję niecałą szklankę mąki i stopniowo w trakcie zagniatania ciasta, dosypuję. Dokładnie, ale szybko wyrabiam i na stolnicy posypanej mąką formuję z otrzymanej masy wałeczek lub wałeczki jeżeli masy jest więcej. Wałeczki spłaszczam, kroję ukośne kawałeczki i wkładam do osolonego wrzątku. Kiedy wypłyną gotuję jeszcze ok. 2-3 minut i gotowe. Podaję je w różny sposób: polane skwarkami ( najczęściej ), z kiszoną ugotowaną kapustą lub z sosem.


piątek, 01 maja 2015, solankino
Tagi: Inowrocław

Polecane wpisy

Komentarze
2015/05/01 14:28:31
Skwarki szybko można przygotować z kiełbasy.